گزارش تابناک از یک وداع تاریخی؛

قیامت مردم در آخرین حضور رهبری در قم/ از جمکران تا حرم؛ جمعیتی که بی‌پایان است + فیلم

گروه استان‌ها - مراسم وداع با رهبر شهید انقلاب، یکی از باشکوه‌ترین اجتماعات مردمی در تاریخ معاصر قم را رقم زد است؛ جائیکه از نخستین ساعات بامداد با اقامه نماز بر پیکر‌های مطهر رهبر شهید و خانواده ایشان و سپس تشییعی کم‌نظیر، جلوه‌ای ماندگار از وفاداری، عزت و همبستگی ملت ایران را به نمایش گذاشتند.
کد خبر: ۱۲۲۵۸۵۷
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۴۰۵ - ۰۴:۱۱ 07 July 2026

قیامت مردم در آخرین حضور رهبری در قم/ از جمکران تا حرم؛ جمعیتی که بی‌پایان است

به گزارش خبرنگار تابناک از استان قم، از عصر دیروز، صحن‌ها و شبستان‌های مسجد مقدس جمکران، خیابان‌های اطراف و بلوار پیامبر اعظم(ص) مامن عاشقانی شده است که تمام دیشب را با اشک، دعا، نوحه و زمزمه وداع گذراندند و به صبح رساندند؛ بسیاری با بسته بودن مسیرهای تردد، چندین کیلومتر را پیاده طی کردند؛ گرمای سوزان قم نیز نتوانست ذره‌ای از شوق حضور آنان بکاهد؛ گویی همه آمده‌اند تا بگویند راه مردی که عمر خود را وقف عزت اسلام و ایران کرد، با رفتنش، همچنان با قدرت ادامه خواهد یافت.

حجم گسترده حضور زائران و عزاداران از سراسر کشور، بلوارهای منتهی به مسجد مقدس جمکران و حرم مطهر، از جمله بلوار خلیج فارس، بلوار شهید منتظری، بلوار شهید کریمی و خیابان‌ها و مناطق اطراف منتهی به بلوار پیامبر اعظم با ترافیکی سنگین و کم‌سابقه روبه‌رو کرده است؛ به‌گونه‌ای که به دلیل انبوه خودروهای پارک‌شده و تردد گسترده، بسیاری از این معابر به توقفگاه خودرو بدل شده و بسیاری از کوچه و پس کوچه ها نیز مملو از خودروها با پلاک هایی از سراسر کشور است و این نمونه ای دیگر از همبستگی یک ملت در راه آرمان‌های انقلاب اسلامی و تحقق ایرانی مستقل و سربلند است.

قیامت مردم در آخرین حضور رهبری در قم/ از جمکران تا حرم؛ جمعیتی که بی‌پایان است

سیل جمعیت و بسته شدن درب‌های مسجد

طبق اعلام استاندار قم، تا ساعت 23 روز دوشنبه، دو سوم فضای مسجد مقدس جمکران از جمعیت زائران و عزادارانی که برای حضور در آیین نماز و تشییع «آقای شهید ایران» به قم آمده‌اند، تکمیل شده است اما سیل جمعیت مردم برای آخرین وداع با رهبر شهید در مسجد جمکران ادامه داشت.

تاریخ قم روزهای بزرگ کم نداشته است اما بی‌تردید این روز را به طور ویژه‌ای به خاطر خواهد سپرد؛ روزی که بلوار پیامبر اعظم(ص)، از جمکران تا حرم، به رودخانه‌ای از انسان‌های دلداده تبدیل شد؛ رودخانه‌ای که با اشک، حماسه نوشت و با فریاد «لبیک»، عهد بست تا راه امام شهیدش را تا رسیدن به آرمان‌هایش ادامه دهد.

 
مردم شب را خیابان‌های اطراف مسجد سپری کردند
 
و مردمی که به عشق رهبر شهیدشان، شب را در خیابان‌های اطراف جمکران به صبح رساندند تا در نماز وداع و تشییع با شکوه پیکر پاک امام شهیدشان حضور داشتند باشند.

قیامت مردم در آخرین حضور رهبری در قم/ از جمکران تا حرم؛ جمعیتی که بی‌پایان است

حرکت مردم در دل شب به سمت جمکران

از ساعات اولیه ۱۶ تیرماه، مردم قم از پردیسان به سمت مرجعیت و جمکران برای بدرقه رهبر شهید حرکت کردند تا بتواند خود را برای آخرین وداع با رخبر شهید به مراسم نماز جمکران برسانند.

امروز قم میزبان تجدید میثاق ملتی است که آمده‌اند بگویند خون شهید، خاموش‌شدنی نیست؛ آمده‌اند تا ثابت کنند فاصله‌های جغرافیایی، گرمای هوا، خستگی راه و دشواری مسیر، در برابر عشق به ولایت رنگ می‌بازد و این راه مقدس همچنان با پیروی از رهبر جدید انقلاب، آیت الله سید مجتبی حسینی خامنه ای تداوم خواهد یافت.

آخرین حضور رهبر و وداع با فرزند

پیکرهای پاک امام شهید و خانواده‌شان پیش از آغاز مراسم نماز و تشییع در شهر قم، برای آخرین بار مهمان مسجد مقدس جمکران بود.
 
صحنه وداع حجت‌الاسلام محمدی گلپایگانی پدر «زهرای» 14 ماهه، نوه امام شهید، با دخترش، یکی از صحنه‌های خاص  و تاثیرگذار در جمکران بود.
 
قیامت مردم در آخرین حضور رهبری در قم/ از جمکران تا حرم؛ جمعیتی که بی‌پایان است

اقامه نماز جماعت صبح در مسجد مقدس جمکران 

پس از طنین انداز شدن بانگ اذان صبح در مسچد جمکران، جمعیت عاشق انقلاب و رهبری، نماز صبح را با شکوهی وصل ناشدنی برپا کردند و آماده برگزاری نماز بر پیکر پاک رهبر شهید و خانوا‌ده شهید ایشان شدند.

 قیامت مردم در آخرین حضور رهبری در قم/ از جمکران تا حرم؛ جمعیتی که بی‌پایان است

نمازی که آیت‌الله جوادی آملی خواندند

ساعت شش صبح، نماز بر پیکرهای مطهر شهدا به امامت حضرت آیت‌الله جوادی آملی از مراجع تقلید و با حضور علما و شخصیت‌های مختلف حوزوی، فرهنگی و سیاسی، برپا شد؛ نمازی که حال و هوای ویژه‌ای داشت.

چه نمازی بود آن نماز وداع...

حضرت آیت‌الله جوادی آملی در نماز بر پیکر رهبر شهید انقلاب و خانواده ایشان، دعای زیر را با بغض و اشک خواندند.

اللهم انه نزل مجاهدا موحدا... 
خدایا، او در حالی به سوی تو آمده است که مجاهد و یکتاپرست بود.

اللهم اللهم اللهم انه نزل عندک شهیدا...
خدایا، خدایا، خدایا، او نزد تو درحالی‌که شهید است حاضر شده است  

اللهم انه نزل عندک قتیلا للاسلام قتیلا لامه مسلما.
خدایا، او نزد تو آمده است در حالی که برای اسلام کشته شده و در راه امت مسلمان جان باخته است.

 باید برخواست

هم‌نوایی مردم در خواندن سرود «باید برخواست» پیش از آغاز مراسم تشییع پیکر رهبر شهید انقلاب و خانواده‌اش، حال و هوای خاصی به مراسم بخشید.

پرچم‌های سرخ «یا لثارات الحسین» و پرچم‌های انتقام، بر فراز دستان مردم در هوا مواج است؛ اشک بر گونه‌ها جاری است، اما در نگاه‌ها، عزم و استقامت موج می‌زند؛ در میان جمعیت، پلاکاردها و دست‌نوشته‌های فراوانی با شعارهای محکومیت جنایتکاران و درخواست انتقام از ترامپ و نتانیاهو دیده می‌شود؛ شعارهایی که از دل مردمی برمی‌خاست که شهادت را پایان راه نمی‌دانند، بلکه آغاز فصل تازه‌ای از مقاومت می‌شمارند.


 

جمعیتی که نه آغازش پیداست و نه پایانش

پس از اقامه نماز فصل دیگری از این حماسه آغاز و موج انسانی به حرکت درآمد؛ موجی که تا چشم کار می‌کند در هفت کیلومتر مسیر میان جمکران و حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) امتداد یافته است؛ جمعیتی که نه آغازش پیداست و نه پایانش.

در جای جای مسیر، مداحان اهل‌بیت(ع) با نوحه‌هایی سوزناک، آسمان قم را آکنده از نوای مصیبت کرده‌اند؛ دسته‌های عزاداری از استان‌های مختلف، هر کدام با آیین و سبک محلی خود، سینه می‌زدند و نوحه می‌خوانند؛ از نغمه‌های آذری گرفته تا نوحه‌های جنوبی، از سینه‌زنی‌های سنتی خراسان تا آیین‌های عزاداری لرستان و خوزستان و گیلان و مازندران؛ گویی تمام ایران، فرهنگ‌ها و گویش‌هایش، امروز زیر پرچم عشق به ولایت، یک‌صدا شده‌اند.

در میان خیل عزاداران، کودکان و خردسالانی که در آغوش پدران و مادران آرام گرفته‌اند، سالمندانی که با گام‌های لرزان خود را به مراسم رسانده‌اند و جانبازان و مجروحانی که بر ویلچر مسیر وداع را طی می‌کنند، جلوه‌ای از حضور همه اقشار و نسل‌ها در این بدرقه تاریخی را به نمایش گذاشته‌اند؛ گویی هیچ سن، توان جسمی یا سختی راه، مانعی برای ادای آخرین سلام به رهبر شهید نیست.

قابی از پیکر امام شهدا و خانواده ایشان در میان انبوه جمعیت عزادار 

بدرقه پیکر آقای شهید در میان جمعیت عاشقان 

خودروی حامل پیکرهای مطهر شهدا به سختی و با گام‌هایی آرام در میان انبوه دلدادگان پیش می‌رود؛ هر چند متر، سیل اشک و سلام و صلوات، حرکت کاروان را متوقف می‌کند؛ مردم می‌خواهند آخرین نگاه، آخرین سلام و آخرین وداع با امامشان را که با نگاه راهبردی و کوشش بی وقفه چند دهه‌ای کاری کرد که ایران امروز در همه دنیا سربلند و دشمنان منکوب و سرافکنده شده اند را از دست ندهند.

خیل عظیم عاشقان آقای شهید ایران در بلوار بزرگ حرم تا حرم قم  

بدرقه باشکوه خیل عظیم عاشقان آقای شهید ایران در بلوار بزرگ حرم تا حرم قم، با واکنش رسانه‌های بین‌المللی همراه بوده است.

در این زمینه روزنامه لبنانی الاخبار نوشت: «این مراسم که نمایشی زنده از قدرت پایدار جمهوری اسلامی بود، نشان‌دهنده اعتماد به نفس فزاینده نظام و توانایی بیشتر آن برای مدیریت مرحله آینده در بحبوحه فشارهای رویارویی و مذاکره با ایالات متحده و در مواجهه با تهدیدهای مداوم اسرائیل بود.

آن‌ها نه تنها از نظام جمهوری اسلامی حمایت کردند، بلکه به وضوح از طریق شعارهای ضد آمریکایی و ضد صهیونیستی خطوط قرمزی را در مورد دشمن خارجی ترسیم کردند.»

بدرقه تاریخی قائد شهید، تصویر روشنی از سرمایه اجتماعی انقلاب اسلامی

دکتر اسماعیلی معاون راهبردی و امور مجلس رئیس‌جمهور جمع مردم عزادار، در آیین تشییع قائد شهید گفت: «این بدرقه تاریخی، نمایش وحدت ملی حول محور ولایت و تصویری روشن از سرمایه اجتماعی انقلاب اسلامی بود؛ سرمایه‌ای که در مقاطع حساس، همچون چشمه‌ای جوشان، ضامن اقتدار، ثبات و تداوم حرکت تمدنی جمهوری اسلامی ایران بوده و خواهد بود و تردید نکنید یاد و نام خامنه ای شهید تا ابد در رگ این ملت خواهد چرخید.»

بنابر اعلام دبیر ستاد ملی آیین تشییع و وداع با رهبر شهید انقلاب، پیکر ایشان در روز سه‌شنبه ۱۶ تیرماه ۱۴۰۵ در شهر مقدس قم، روز چهارشنبه ۱۷ تیر در شهرهای نجف و کربلا و روز پنج‌شنبه ۱۸ تیرماه ۱۴۰۵ در مشهد مقدس تشییع می‌شود و در حرم ملکوتی امام رضا (ع) به خاک سپرده خواهد شد.

آخرین اخبار